Att tänka på innan du köper mopedbil

När du eller din tonåring har tagit AM-körkort är det dags att köpa mopedbil. Utbudet är enormt, men innan du besöker en återförsäljare är det en god idé att fundera igenom köpet ordentligt. Vilka fördelar och nackdelar finns det med att köpa och köra mopedbil? Ska du satsa på en A-traktor istället? Frågorna är många. Här kan du läsa mer om allt du behöver veta innan du köper mopedbil.

Fördelar och nackdelar

Att noga överväga fördelar och nackdelar med ett köp är viktigt, inte minst när det handlar om ett fordon som en bil eller en mopedbil. Det handlar om stora summor pengar och du vill ha ut så mycket som möjligt av produkten som du väljer att spendera dina pengar på. Det finns en hel del fördelar med att köpa en mopedbil till dig själv eller din tonåring. Du kan enkelt hitta information på Google som kan hjälpa dig att komma fram till ett bra beslut. Här listar vi några fördelar med att äga en mopedbil:

  • Skydd mot väder och vind
  • Smidig för kortare sträckor i stadstrafik
  • Kan användas av alla med körkort i familjen
  • Godkänd på särskilda parkeringar för moped/mc
  • Skattebefriad
  • Vägtullsbefriad
  • Högt värde på andrahandsmarknaden
  • Får inte köras på motorväg

När det gäller nackdelar handlar dessa främst om krocksäkerhet samt fordonshastighet. De allra flesta mopedbilar har lättviktskarosser på grund av viktbegränsningen på 425 kilo. Därför byggs de antingen med glasfiber eller en metallram av aluminium. Utanpå läggs vanligen plastkåpor. Det är med andra ord inte svårt att förstå att en mopedbil knappast håller samma säkerhet som en bil. Däremot utsätts de olika fordonen för samma hastigheter vid en kollision. Vid en krock med en bil på 1500 kilo demoleras mopedbilen totalt vilket kan medföra allvarliga skador för föraren. Mopedbilen med sin hastighetsbegränsning på 45 km/h får vistas på vägar där bilar kan köra i upp till 100 km/h. Utrustning som till exempel krockkuddar är inte obligatoriskt i en mopedbil och ofta prioriteras detta bort för att hålla vikten på fordonet nere. Du får helt enkelt ta ställning till om det är säkrare för din tonåring att sitta i den här typen av kaross jämfört med att köra moped med hjälm. Viktigt att tänka på är att inte låta sig invaggas i falsk trygghet och ta risker med själva körningen med tanke på olycksrisken.

Jämför pris

Som alltid när det handlar om stora inköp är det viktigt att göra en omfattande research och jämföra såväl utbud som återförsäljare för att hitta det absolut bästa priset.

Related Posts